Coronavirus: pregunts freqüents

Seguint les directrius de les diferents administracions respecte a les mesures de prevenció vers el COVID19, la Fundació ha suspés fins al 14 d’abril les activitats dels centres ocupacionals, SOI, Prelaboral i els Serveis Formatius, d’intermediació laboral i d’Oci, amb l’objectiu de minimitzar els riscos de contagi, prevenir sumi propagació i assegurar l’atenció a les persones més vulnerables.

Què és el coronavirus?

El coronavirus és un virus, un organisme tan petit que no es pot veure sense l’ajuda d’un microscopi. Els virus necessiten entrar dins el cos d’una persona, d’un animal o d’una planta per viure i reproduir-se. També li podem dir SAR-CoV-2.

El coronavirus es contagia entre persones i causa una enfermetat que es diu COVID-19.

El coronavirus és perillós?

Només en alguns casos, com gent gran o persones que pateixen altres malalties del cor, respiratòries, diabetis i persones amb problemes al sistema inmunològic, però per a la majoria de les persones no és perillós.

El problema més important del coronavirus és que és molt contagiós, i si molta gent es posa malalta i va als hospitals, les professionals sanitàries tenen dificultats per atendre a tantes persones alhora, i a altres que necessiten anar per altres problemes de salut.

Per això no podrem tornar a la Fundació fins que el perill de contagi hagi passat, almenys, fins al 14 d’abril.

Com es contagia el coronavirus?

El coronavirus es contagia molt fàcilment a través de les gotes respiratòries molt petites que algú expulsa quan parlem, tossim, estornudem o ens toquem la boca, el nas o els ulls i entren en contacte amb el nostre nas, boca o ulls, o si toquem amb la ma una cosa on hagin caigut aquestes gotes i després ens toquem el nas, boca o ulls.

Quins són els símptomes i què he de fer si em trobo malament?

Els símptomes que causa el coronavirus són molt semblants als de la grip: malestar general, febre, tos i dificultats per respirar. Si tens algun dels símptomes anteriors i has viatjat a alguna de les zones afectades o has tingut contacte proper amb alguna persona que pugui estar contagiada truca al telèfon 061.

Què és el temps d’incubació?

El temps que passa entre que una persona s’ha contagiat  i comença tenir símptomes es diu incubació, i en el cas del coronavirus és de 2 i 14 dies. Això vol dir que si algú ha estat a una zona afectada o en contacte amb alguna persona que estigui o pugui estar contagiada amb el coronavirus, i no té símptomes després de 14 dies, no s’has contagiat de coronavirus.

Què he de fer per prevenir contagis per coronavirus?

Seguiu les indicacions i recomanacions per a ciutadania, professionals i residències de CatSalut. De moment no existeix cap vacuna ni medicament per prevenir el contagi o tractar la malatia. Molt probablement n’hi haurà d’aquí uns mesos.

 • Renta sovint les mans amb aigua i sabó durant 40 segons i especialment després de tossir, esternudar o si has estat al carrer.
 • Utilitza mocadors d’un sol ús.
 • Tapa’t la boca al esternudar amb un mocador o amb la cara interna del colze (no amb les mans)
 • No comparteixis menjar ni altres objectes o neteja’ls després de fer-los servir. Evita estar a menys de 2 metres de distància de persones que tinguin problemes respiratoris, tos o que estornudin.
 • Pots serguir aquests consells https://youtu.be/iY1uxVmrECg

Què és l’estat d’alarma?

Davant situacions molt greus, el Govern d’Espanya pot posar límit a alguns drets de les ciutadanes durant un temps, com per exemple moure’ns i desplaçar-nos per on volguem. Ara ho ha fet per disminuir els contagis.

L’estat d’alarma dura 15 dies (fins al 29 de març) però pot allargar-se si la situació no millora, amb el permís del Congreso de los Diputados. Durant l’estat d’alarma només podem sortir al carrer per:

 • Comprar aliments, medicaments i productes de primera necessitat
 • Passejar acompanyats si tenim el paper que acrediti que tenim alguna discapacitat.
 • Anar a la feina
 • Anar al metge (tot i que millor no anar-hi si no és imprescindible)
 • Llençar les escombraries
 • Treure diners o anar al banc
 • Passejar el gos
 • Per desplaçar-nos està permés utilitzar el transport públic i taxis, però millor amb precaucions

Què és el confinament?

Estar confinada significa estar a casa sense sortir al carrer. Com que passarem molts dies a casa és bona idea pensar en quines coses podem fer per estar millor aquests dies i mantenir una bona salut:

És important cuidar l’alimentació, mantenir els horaris d’esmorzar, dinar i sopar, evitar picar entre hores o menjar  aliments ultraprocessats o ensucrats com llaminadures, snacks, begudes ensucrades, etc.

 • Pensa en tot el que necessites per intentar sortir de casa el mínim possible.
 • Procura comprar fruita de temporada, hortalisses, llegums, ous, pa, pasta, arròs, llet i productes làctics sense sucres afegits.
 • Ves a comprar sol/a, mantenint una distància d’1,5 metres amb totes les persones.
 • Si hi ha molta gent a la botiga espera fora.
 • Ves a comprar amb les teves bosses.
 • No toquis aliments que no vagis a comprar.
 • Utilitza guants si has de tocar fruita o hortalisses.
 • Paga amb tarjeta, per no haver de tocar monedes o bitllets amb la ma
 • Quan tornis de comprar, renta’t bé les mans!

És important tenir una actitud positiva, parlar per telèfon amb amics i familiars, sortir al balcó o terrassa si en tenim, dedica un temps a alguna afició o hobby. Aquests dies hi ha moltes activitats culturals i d’entreteniment gratuïtes per internet. Pensa que quedan-te a casa estàs prevenint que molta gent es posi malalta i ajudant a que les professionals sanitàries puguin atendre millor als que ho necessiten!

Fes exercici físic. Tenir poca activitat física és molt dolent per la salut. Per interntet hi ha molta gent que comparteix de manera gratuïta exercicis per fer a casa. Algunes idees per mantenir-te activa:

 • Fer estiraments, ioga, pilates, ballar, aixecar repetidament coses de poc pes, pujar i baixar del llit o sofà com si fossin escales…
 • Netejar i endreçar la casa
 • Caminar mentre parlem per telèfon

Aprofita la tecnologia. Disposem de la tecnologia necessària per seguir en contacte amb la gent que estimem.
A través de missatges, trucades o trucades amb video. Aprofitem-ho i donem-nos suport!

Què és la desescalada?

El Govern de l’Estat ha proposat un calendari per tornar progressivament a la “nova normalitat”. Són mesures per comprovar si sortir de casa poc a poc no fa augmentar els casos. Cada fase dura 2 setmanes i, si no augmenten els casos, es podrà passar a la següent fase. Un dels marcadors per passar de fase serà que no se sobrepassin les capacitats de l’Atenció Primària i que no es col·lapsin els llits a les UCI dels hospitals.

Si tot va bé, a partir de l’11 de maig començarà la fase d’inici sempre “sota estrictes condicions de seguretat” i amb horaris comercials preferents per a persones més grans de 65 anys. Es podrà anar a les terrasses dels bars, hotels i establiments turístics i als espais de culte.

A partir del 25 de maig, obririen els locals culturals com teatres, sales de concerts o cinemes amb estrictes restriccions. Als esdeveniments en espais i recintes tancats, l’aforament serà d’un màxim de 50 persones i menys de 400 persones a l’aire lliure.

El curs no serà presencial fins al setembre vinent, però ha anunciat que a partir d’aquesta segona fase es reprendran les activitats de reforç escolar i que els nens i nenes menors de sis anys podran assistir al centre escolar en cas que la família hagi d’anar a treballar.

A partir del 8 de juny, es podria “flexibilitzar la mobilitat general”, però sempre mantenint les distàncies de seguretat i amb mascareta. Fins al final (“nova normalitat”) no es permetrà la mobilitat entre províncies. No s’ha aclarir quan es podran començar a fer visites a cases de familiars o amics, encara que es trobin en la mateixa província.